E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κακοκαιρία «Daniel»: «Δεν έχει καμία σχέση ο Αγοραστός, η παρέμβαση έσωσε δύο χωριά»

«Έγιναν ατυχείς δηλώσεις»

Κακοκαιρία «Daniel»: «Δεν έχει καμία σχέση ο Αγοραστός, η παρέμβαση έσωσε δύο χωριά»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 15/9/2023 | 11:45

Διάθεση να ρίξει τους τόνους για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το φράγμα Καλέντζη και την αντιπαράθεση που έχει προκύψει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έδειξε ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου το πρωί της Παρασκευής.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σακελλαρίου ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα που έχει, δεν είναι με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, αλλά με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Νούσιο. «Ότι είχε να ειπωθεί, ειπώθηκε. Δεν έχει κανένα νόημα. Αν ασχολούμαστε συνέχεια με αυτό το θέμα... Πρέπει να σταματήσει αυτή η αντιπαράθεση. Το γυρνάω γιατί πρέπει να μπει μια τελεία. Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που είναι τεράστια» ανέφερε αρχικά ο κ. Σακελλαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε βίντεο:

«Η εισαγγελική παραγγελία έχει δοθεί, όλες οι συνομιλίες έχουν καταγραφεί και θα αξιολογήσει και θα κρίνει η επιτροπή. Δεν έχω να κρύψω κάτι. Εγώ βάζω μια τελεία» πρόσθεσε, ενώ σε ότι αφορά το ζήτημα που προέκυψε με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο δήμαρχος Παλαμά ανέφερε ότι άκουσε λάθος την ερώτηση που του έκαναν και δεν είχε εμπλοκή κάπου όσον αφορά στο ανάχωμα.

«Έγιναν ατυχείς δηλώσεις ειδικά από εμένα. Δεν άκουσα ότι οι δημοσιογράφοι αναφέρονταν στον κ. Αγοραστό. Εγώ αναφερόμουν στον αντιπεριφερειάρχη. Την πληρώνει ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία σχέση. Με τον αντιπεριφερειάρχη είναι η αντιπαράθεσή μου, δεν έχει σχέση ο περιφερειάρχης», είπε σχετικά, προσθέτοντας για το σπάσιμο του φράγματος πως «υπάρχει μελέτη για τα νερά, δρούμε σύμφωνα με αυτή. Ο Παλαμάς συγκεντρώνει 10 παραπόταμους του Πηνειού. Η παρέμβαση στο φράγμα Καλέντζη δεν δημιούργησε πρόβλημα, έσωσε δύο χωριά, τα οποία πλημμύρισαν μετά από δύο ημέρες, καθώς ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος. Δεν έκανε ζημιά σε κάποιο χωριό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χρονικό της υπόθεσης - Ανθρώπινο χέρι έριξε το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη

Τελικά φαίνεται πως δεν έφτανε μόνο το ακραίο φαινόμενο για να πλημμυρίσει ο κάμπος. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε και ανθρώπινο χέρι, αν και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το άνοιγμα διόδου στο ανάχωμα του Ποταμού Καλέντζη, ώστε να εκτονωθεί η πίεση του νερού. Μια απόφαση που φαίνεται πως στάθηκε μοιραία για τα χωριά του κάμπου.

Η Δικαιοσύνη έχει εντάξει την υπόθεση στην έρευνα που διεξάγει, οι κάτοικοι της Φαρκαδόνας έχουν καταθέσει μήνυση, περιφέρεια και δήμοι παίζουν πινγκ πονγκ ευθυνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος υποστηρίζει ότι του το ζήτησε ο δήμαρχος Παλαμά, «η ευθύνη είναι της περιφέρειας» απαντά ο Γιώργος Σακελλαρίου.

Το ερώτημα «ποιος πλημμύρισε τον κάμπο» τέθηκε από τις πρώτες ώρες της καταστροφής, καθώς κάτοικοι του Παλαμά κατήγγειλαν πως δόθηκε εντολή να γίνει ένα ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη για να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα και τα νερά να κατευθυνθούν στον κάμπο και την πόλη τους.

Ακολούθησε η δήλωση ενός τοπικού χωματουργού πως έλαβε εντολή από την Περιφέρεια να κάνει μία τομή στο ανάχωμα. Γεγονός που σε πρώτο χρόνο αρνήθηκε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά εν εξάλλω ότι πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα»

Επανήλθε όμως και έδειξε ως υπεύθυνο τον δήμαρχο Παλαμά. «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα» δήλωσε χθες στον Alpha ο κ. Νούσιος. Παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε την έγκριση, καθώς εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του. «Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Τη δοκιμάσαμε στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο χωματουργός που κατήγγειλε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει τομή στο ανάχωμα, «είπε την αλήθεια». «Από την περιφέρεια, πήρα τον χωματουργό και του είπα “συνεννοήσου με τον πρόεδρο και κάνε αυτό που πρέπει για να σωθεί το χωριό”. “Ακόμη και το ανάχωμα;”. “Ακόμη και το ανάχωμα”. (…) Χρειαζόταν και η δική μου έγκριση για να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη» προσέθεσε.

Δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο!

Ο κ. Νούσιος παραδέχθηκε μάλιστα πως τα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην περιφέρεια «δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο, όλα δουλεύουν με την πρακτική και με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν».

«Το ανάχωμα κατά την προσωπική μου άποψη έπρεπε να ανοίξει. Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νιούσιος, πήρε την απόφαση να σπάσει το ανάχωμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου.

Ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου μίλησε στο protothema.gr και στη Λίνα Κεκέση για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ιδίου και του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Κώστα Νούσιο:

«Η ευθύνη είναι καθαρά της Περιφέρειας. Ο εργολάβος κατονομάζει τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Νούσιο, ότι από αυτόν πήρε την εντολή για να ανοίξει τομή στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, το βράδυ που ξέσπασε η κακοκαιρία Daniel. Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή. Θα πρέπει να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στο δέντρο αλλά να βλέπουμε και το δάσος, γιατί η ευθύνη είναι γενικότερη σε αυτή τη θεομηνία κι όχι μόνο του Δήμου και της Περιφέρειας».

Μάλιστα, σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Σακελλαρίου είχε μιλήσει με σκληρά λόγια για την ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «εντελώς ανεπαρκής» και «άσχετος».

«Έχω στοχοποιηθεί, με "σταυρώνουν" καθημερινά», λέει ο Αγοραστός

Εν τω μεταξύ, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη την εισαγγελική παρέμβαση για «να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα και να λάμψει η αλήθεια». Ερωτηθείς για την κατάρρευση της γέφυρας του Ξηριά, έξι μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, ο Κ. Αγοραστός υποστήριξε πως οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας αφορούσαν την ενίσχυση της κοίτης του ποταμού.

«Η γέφυρα έπεσε γιατί δεν άντεξε το φαινόμενο» είπε ο κ. Αγοραστός και συμπλήρωσε ότι για την περίπτωση του Ενιπέα δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια», αναφέροντας παράλληλα πως κάθε έργο έχει κωδικό και εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ψηφίζεται από το περιφερειακό, την οικονομική επιτροπή παρακολουθείται από ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Μαρινάκης: Στήριξη στον Αγοραστό - Αστήριχτος ο ισχυρισμός περί ανοίγματος του φράγματος Καράμπαλη για να σωθεί η Καρδίτσα

«Ο ισχυρισμός ότι ανοίχτηκε το οποιοδήποτε φράγμα εν προκειμένω το φράγμα Καράμπαλη για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά εν προκειμένω ο Παλαμάς είναι αστήριχτος και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο κόσμο. Η διακίνηση αυτών των ψεμάτων είναι πολύ επικίνδυνη γι' αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Δεν έχει καμία βάση, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επίσης είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την στήριξη στο πρόσωπο του κ. Αγοραστού. «Συνεχίζει και έχει την υποστήριξη. Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη ως οφείλει διεξάγει μια έρευνα και είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η έρευνα όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση για να δούμε ποιες είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η δικαιοσύνη κάθε φορά» ανέφερε.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Με εντολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έγινε ρωγμή σε φράγμα - Να παραιτηθεί σήμερα κιόλας ο Αγοραστός

Νωρίτερα την παραίτηση Αγοραστού είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά.

Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια.

Οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει - εκτός από τις δικές του - και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη. Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news.

Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα μπλεξίματα για την Apple – Το νέο iPhone 15 υπερθερμαίνεται

Χτες

Τρέχει να βρει τη λύση η εταιρεία που βλέπει το νέο μοντέλο όχι μόνο να μην ενθουσιάζει, αλλά να έχει και προβλήματα

Κασσελάκης: Βεβαίως και είμαι αριστερός – Να είσαι αριστερός είναι στάση ζωής και αξιακός κώδικας

Χτες

«Ο Μητσοτάκης κάνει μια επικίνδυνη δουλειά για τη ζωή του Έλληνα πολίτη»

Πατέρας Καρολάιν: Η Λυδία απέκτησε τη Φιλιππινέζικη υπηκοότητα – Δε θα γυρίσει ξανά στην Ελλάδα

Χτες

«Ο γιος σου δεν είναι μόνο δολοφόνος και ψεύτης, αλλά είναι και κλέφτης»

Σεισμός στο πλημμυρισμένο Μαντούδι

Χτες

Αλλες τρεις μικρές δονήσεις στην περιοχή που έχει χτυπηθεί από καταστροφικές βροχές

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: «Με απείλησαν να πάρω το φταίξιμο»

Χτες

Αυτό είναι το γράμμα που έστειλε ο πιλότος στην μητέρα της Καρολάιν

Τα «μαζεύει» η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Χτες

Δεν εξετάζεται αύξηση φορολογικών συντελεστών

Πέθανε ο ηθοποιός Μάικλ Γκάμπον

Χτες

Ο αγαπημένος Ντάμπλντορ από το Harry Potter

Κακοκαιρία Elias ‑ Λάρισα: Απελπιστικές εικόνες στην περιοχή από Πλατύκαμπο προς Χάλκη και Γλαύκη

Χτες

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι σε διάφορες περιοχές του δήμου Κιλελέρ

par: 35
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.