E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πικάσο: Σχεδόν 140 εκατ. δολάρια πωλήθηκε ο πίνακας «Γυναίκα με ρολόι»

Η αξία του πίνακα του Πάμπλο Πικάσο εκτιμήθηκε πως ξεπερνούσε τα 120 εκατ. δολάρια.

Πικάσο: Σχεδόν 140 εκατ. δολάρια πωλήθηκε ο πίνακας «Γυναίκα με ρολόι»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/11/2023 | 18:06

Τουλάχιστον έξι πίνακες του καλλιτέχνη έχουν αλλάξει χέρια για πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Ο πίνακας του αριστοτέχνη της ζωγραφικής Πάμπλο Πικάσο, ελαιογραφία σε καμβά υπό τον τίτλο Femme à la montre («Γυναίκα με ρολόι»), που είχε φιλοτεχνήσει τον Αύγουστο του 1932, πωλήθηκε χθες Τετάρτη σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη έναντι τιμήματος 139,9 εκατομμυρίων δολαρίων, με άλλα λόγια για το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του δημιουργού, που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελαιογραφία (130 x 97 εκατ.) θέμα είχε στην πραγματικότητα μια από τις μούσες κι ερωμένες του εμβληματικού ισπανού καλλιτέχνη, τη γαλλίδα ζωγράφο Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ. Η αξία του πίνακα εκτιμήθηκε πως ξεπερνούσε τα 120 εκατ. δολάρια, σημείωσε ο Σόθμπις.

Ανήκε στη βαθύπλουτη νεοϋορκέζα συλλέκτρια Έμιλι Φίσερ Λαντάου, η οποία απεβίωσε νωρίτερα φέτος στα 102 της χρόνια. Η συλλογή έργων τέχνης που είχε στην κατοχή της συμπεριλαμβάνει έργα υπογεγραμμένα κι από άλλα ιερά τέρατα (Τζονς, Κούνινγκ, Ρόθκο, Γουόρχολ...) κι εκποιείται σε δημοπρασία που μοιράστηκε σε δυο χωριστές ειδικές βραδιές, χθες Τετάρτη και απόψε, στην έδρα του Σόθμπις στη Νέα Υόρκη.

ADVERTISEMENT

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πίνακας ήταν κρεμασμένος στο σαλόνι της εκλιπούσας στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν, διευκρίνισε ο οίκος, ο οποίος προβλέπει η αξία των πωλήσεων της συλλογής Λαντάου να ξεπεράσει συνολικά τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Πάμπλο Πικάσο –και την εποχή για πίνακα ζωγραφικής γενικά– ήταν τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για τον πίνακα Les femmes d'Alger — Version O («Γυναίκες του Αλγερίου — εκδοχή Ο»), τον οποίο είχε φιλοτεχνήσει το 1955.

Οι «Γυναίκες του Αλγερίου» πουλήθηκαν το 2015 έναντι του υψηλότερου τιμήματος που είχε δοθεί ποτέ για έργο τέχνης μέχρι τότε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουλάχιστον έξι πίνακες του καλλιτέχνη έχουν αλλάξει χέρια για πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Το ρεκόρ εκείνο όμως συνέτριψε το ποσό των 450 εκατ. δολαρίων που καταβλήθηκε το 2017 για την ελαιογραφία Salvator Mundi, έργο αποδιδόμενο στον Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Απτόητη παρά τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλώβητη από την κρίση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, η διεθνής αγορά τέχνης συνεχίζει να χαίρει άκρας υγείας. Η φθινοπωρινή περίοδος δημοπρασιών που οργανώνονται από τους γνωστότερους οίκους της Νέας Υόρκης άρχισε προχθές Τρίτη και μόνο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκποιούνται, μεταξύ άλλων, κι άλλα έργα Πικάσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, Πέμπτη 9/11, ο οίκος Christie's θα πουλήσει έναν μεγάλο πίνακα με νούφαρο του Claude Monet, που δεν έχει γίνει γνωστός στο κοινό, καθώς ανήκει στην ίδια οικογένεια για περισσότερα από 50 χρόνια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Συγκινεί ο πατέρας της 28χρονης Ελπίδας – «Αύριο θα έπαιρνε το πτυχίο της»

Χτες

Του τηλεφώνησαν από το ΑΠΘ για να παραλάβει αύριο το πτυχίο της

Αθήνα: Τη χτύπησε, τη βίασε και τη λήστεψε ‑ Τα βασανιστήρια του 40χρονου Κινέζου στην 35χρονη

Χτες

H γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και έλαβε τέλος ο εφιάλτης της

Μπακογιάννη: «Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν σήμερα δικαιώματα» ‑ Δηλώνει υπέρ του γάμου, τι είπε για Σαμαρά

Χτες

«Δεν πρέπει να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν το ψηφίσουν, αυτά είναι θέματα συνείδησης»

Έρχεται το Καλάθι των Χριστουγέννων – Ποια προϊόντα βρίσκονται στη λίστα και ποια είναι υπό εξέταση

Χτες

Πιθανότερο να ξεκινήσει στις 13/12 - Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Σοκ στο Νέο Κόσμο: Γυναίκα έπεσε από την 3ο όροφο – Ο σύντροφός της την κρατούσε δεμένη

Χτες

Την έδεσε χειροπόδαρα και έπεσε από το μπαλκόνι για να δραπετεύσει

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Έρχεται κακοκαιρία μέσα στις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες

Χτες

Σε ποιες περιοχές αναμένεται να είναι εντονότερα τα φαινόμενα

Μενίδι: Μυστήριο με τη σορό άνδρα που βρέθηκε σε φλεγόμενο σταθμευμένο ΙΧ ‑ Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Χτες

Και νέα φωτιά σε όχημα μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά κλήθηκε να σβήσει η Πυροσβεστική

Μεγάλη επίθεση με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ από τη Χαμάς ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Χτες

Τουλάχιστον 13 νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ από μαζικά χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας

Πέθανε γνωστός ράπερ σε ηλικία 38 ετών

Χτες

Σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη ανακοπή καρδιάς

Καιρός: Κακοκαιρία χτυπά σήμερα τη χώρα με κεραυνούς, βροχές και χαλάζι ‑ Πώς θα εξελιχθεί, ποιες περιοχές θα πλήξει

Χτες

Μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας θα διαρκέσει η κακοκαιρία εξπρές

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.