E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ξένα ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντoγάν στην Αθήνα: Νέα σελίδα στις σχέσεις Eλλάδας και Τουρκίας

Ο ξένος Τύπος αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να ξεκινήσει μια «νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις και να φτιάξει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη

Ξένα ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντoγάν στην Αθήνα: Νέα σελίδα στις σχέσεις Eλλάδας και Τουρκίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/12/2023 | 13:39

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο ξένος Τύπος τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν στην Αθήνα.

Reuters: Eλλάδα και Τουρκία επιδιώκουν την επανεκκίνηση των σχέσεων 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν υποδέχθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα», έγραψε το πρακτορείο Reuters σχολιάζοντας την επίσκεψη του Σουλτάνου του Βοσπόρου στη χώρα μας.

Ο Ερντoγάν μετέβη σήμερα στην Πέμπτη με αντιπροσωπεία υπουργών για συναντήσεις με Έλληνες ομολόγους καθώς και οι δύο χώρες ελπίζουν ότι μπορούν να γυρίσουν μία νέα σελίδα στις σχέσεις έπειτα από χρόνια διαμάχης.

Ελλάδα και Τουρκία, γείτονες και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, διαφωνούν εδώ και δεκαετίες για ζητήματα όπως το πού αρχίζει και πού τελειώνει η υφαλοκρηπίδα τους, οι ενεργειακοί πόροι, οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο χώρες είχαν φθάσει στο χείλος του πολέμου τη δεκαετία του 1990 και τα τελευταία χρόνια ερίζουν για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, τα αμυντικά ζητήματα, τη μετανάστευση και την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, θέματα για τα οποία είχαν διακόψει τις διπλωματικές συνομιλίες.

Οι σχέσεις βελτιώθηκαν όταν η Ελλάδα απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τόσο ο Ερντoγάν όσο και η επανεκλογή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέτος μείωσαν επίσης την πολιτική πίεση επιτρέποντας στους δύο πολιτικούς άνδρες να αφήσουν στην άκρη τον ανταγωνισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε μια θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής», δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνομιλίες με την Πρόεδρο της Ελλάδος Κατερίνα Σακελλαροπούλου και εν συνεχεία τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα είναι η τρίτη συνάντηση των ηγετών από τον Ιούλιο, όταν συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα.

Η Ελλάδα έλαβε άδεια από την Ε.Ε. για να επιτρέψει στους Τούρκους πολίτες να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποκτήσουν επταήμερη βίζα για 10 νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, μια κίνηση που αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη, ως απόδειξη καλής θέλησης, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και οι δύο χώρες θέλουν να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να βελτιώσουν τους δεσμούς τους, όπως επισημαίνει το Reuters.

Η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Μετά την κρίση χρέους που ταρακούνησε την Ευρωζώνη, η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει τον κύρος της και να εμφανιστεί ως πυλώνας σταθερότητας σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρoυσης στη Γάζα.

Παρά τις εκφράσεις καλής θέλησης, αναμένεται μικρή πρόοδος σε ακανθώδη, μακροχρόνια ζητήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο χωρών.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συζητήσει μόνο για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όχι για θέματα «εθνικής κυριαρχίας», επισημαίνει το Reuters.


La Tribune: Aπομονωμένη διεθνώς, η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα

«Aπομονωμένη διεθνώς, η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα», γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

«Η Τουρκία φιλοδοξεί να ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο» στις συχνά τεταμένες σχέσεις της με την Ελλάδα. Την παραμονή μιας επίσκεψης στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν δήλωσε έτοιμος να υπογράψει μια δήλωση «καλής γειτονίας». Ένα σήμα κατευνασμού ενώ η χώρα του είναι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

«Ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δείξει την επιθυμία τους να εργαστούν για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους».

Le Figaro: Ο Ερντoγάν έρχεται ως φίλος στην Αθήνα

«O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν έρχεται ως φίλος στην Αθήνα», γράφει η γαλλική εφημερίδα κάνοντας λόγο για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αφορμή την επίσκεψη του Σουλτάνου του Βοσπόρου:

«Στο κέντρο της Αθήνας περιπολούν περίπου 3.500 αστυνομικοί, δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Οι διαδηλώσεις ή οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα και ο δρόμος που οδηγεί στο αεροδρόμιο είναι προσωρινά αποκλεισμένος. Μια πεντάωρη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα, τόσο αναμενόμενη όσο και φοβισμένη από τους Έλληνες», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Tagesspiegel: Ρητορική αποκλιμάκωσης

«Ο Ερντoγάν συναντά τον Μητσοτάκη: Θα επιτύχουν συμφιλίωση Τουρκία και Ελλάδα;» διερωτάται στο τίτλο της η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel».

«Η σχέση Άγκυρας - Αθήνας δεν είναι και η καλύτερη. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες εδώ και χρόνια. Υπάρχει αμφισβήτηση, μεταξύ άλλων, για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την εκμετάλλευση πρώτων υλών όπως το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν θέλει να ξεκινήσει μια «νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις με μια επίσκεψη στην Ελλάδα. Μπορεί πραγματικά η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιφέρει αλλαγές;

Ο Μπιλγκίν Αγιατά, καθηγητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, αμφιβάλλει ότι η συνάντηση θα οδηγήσει σε θεμελιωδώς διαφορετικές πολιτικές.

«Επί πολλά χρόνια, ο Ερντoγάν και ο Μητσοτάκης έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα την ελληνοτουρκική σύγκρoυση για να τροφοδοτήσουν τον εσωτερικό εθνικισμό. Αυτό ωφελεί τις εγχώριες και περιφερειακές αξιώσεις ισχύος τους. Επομένως, αμφιβάλλω ότι η συνάντηση στην Αθήνα θα οδηγήσει σε σημαντική συμφιλίωση», λέει ο καθηγητής Αγιατά.

Από την πλευρά του, ο Γενς Μπάστιαν, ερευνητής για θέματα Τουρκίας στο «Science and Politics Foundation» του Βερολίνου θεωρεί ότι η λέξη «συμφιλίωση» είναι πρόωρη.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες και τα γεγονότα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι ήδη πρόοδος αν μπορεί κανείς να μιλήσει για ρητορική αποκλιμάκωση και τα πρώτα ουσιαστικά σημάδια χαλάρωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ωστόσο, η λέξη «συμφιλίωση» είναι πρόωρη.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν σε μια πολιτική ατζέντα και έναν οδικό χάρτη πολλαπλών σταδίων για διμερείς διαβουλεύσεις. Οι νέες μορφές διαλόγου αποσκοπούν στη διερεύνηση διαδικασιών συμβιβασμού σε αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει ο Γερμανός ερευνητής. Αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο στις πρόσφατες σχέσεις Άγκυρας και Αθήνας.

Deutsche Welle: Πρόκειται για μια νέα εποχή, θα πετύχει;

Σε ανάλυσή της για την επίσκεψη Ερντoγάν, η γερμανική υπηρεσία διερωτάται:

«Πρόκειται για μια νέα εποχή, θα πετύχει η προσέγγιση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας;»

«Η πρώτη προσπάθεια το 2017 απέτυχε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πριν έξι χρόνια. Ωστόσο, όποιος ήλπιζε τότε σε μια ιστορική προσέγγιση, απογοητεύτηκε. Τώρα γίνεται μια νέα προσπάθεια», τονίζει η Deutsche Welle.

Ο Φουάτ Ακσού, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο «Yildiz», πιστεύει μάλιστα ότι «η Ελλάδα αναμένει από την Τουρκία να ικανοποιεί πάντα τις απαιτήσεις και να κάνει υποχωρήσεις». Αναφερόμενος στον Ψυχρό Πόλεμο, ο Τούρκος καθηγητής κάνει λόγο για «ψυχρή ειρήνη» στο Αιγαίο.

«Στην Τουρκία, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται αναξιόπιστη», δηλώνει ο Τούρκος καθηγητής.

«Οι υψηλές προσδοκίες είναι μάλλον άστοχες», εκτιμά η DW και προσθέτει: «Μια πολιτική μικρών βημάτων θα κάνει τη διαφορά».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρναούτογλου: Βοριάδες 9 μποφόρ και βροχές τον Δεκαπενταύγουστο ‑ Πότε έρχεται νέο κύμα καύσωνα

Πριν 3 ώρες

Ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο και βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καταγράφει νέα άνοδο του φαινομένου El Niño στον Ειρηνικό.

Φωτιά στον Φοίνικα Ρεθύμνου: Ενίσχυση δυνάμεων και μήνυμα του 112 για εκκένωση σε Σούδα και Φωτεινάρι

Χτες

63 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων, εθελοντές και 18 οχήματα δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν 4 ελικόπτερα, με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου και υδροφόρων ΟΤΑ

Χαλκιδική: Σέρβοι οδηγοί ξυλοκόπησαν οδηγό απορριμματοφόρου για μια παρατήρηση

Χτες

Το επεισόδιο σημειώθηκε στον Αγιο Νικόλαο Σιθωνίας, όταν οδηγοί που είχαν μπει στο αντίθετο ρεύμα επιτέθηκαν στον εργαζόμενο του δήμου.

Καταγγελία σοκ στον Βόλο: Στο εδώλιο 82χρονος για σεξουαλική παρενόχληση της ανήλικης εγγονής του

Χτες

Η καταγγελία της ανήλικης έφερε στο φως ρήξη στην οικογένεια, με τον πατέρα της να παραβιάζει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Air India: Τι αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία για τα κρίσιμα δευτερόλεπτα της πτήσης‑εφιάλτη με τους 24 τραυματίες

Χτες

Η Airbus ζήτησε στοιχεία για τη συντήρηση των υδραυλικών συστημάτων του Airbus A320, δύο εβδομάδες μετά το περιστατικό στην πτήση Πουκέτ–Νέο Δελχί, όπου τραυματίστηκαν 24 επιβάτες.

Νεκροταφείο Λαμίας: 69χρονη νόμιζε ότι έκλεψαν τη σορό του 24χρονου γιου της

Χτες

Η γυναίκα κάλεσε αστυνομία και γραφείο τελετών στην Ξηριώτισσα, πιστεύοντας πως άγνωστοι είχαν πάρει τη σορό λίγες ημέρες μετά την κηδεία.

Χαλκιδική: Συνελήφθησαν δύο άτομα και εντοπίστηκε τρίτος για την επίθεση στο συνεργείο του MEGA

Χτες

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά το περιστατικό στη Σίβηρη

Ακυρώθηκε στο Αίγιο η προβολή της «Αρκουδότρυπας» – Καταγγελίες για ομοφοβικές αντιδράσεις ακραίου χαρακτήρα

Χτες

Όπως αναφέρει η κινηματογραφική λέσχη Αιγίου, θα οριστεί νέα ημερομηνία προβολής της ταινίας σε διαφορετική τοποθεσία

Καραλής για Τεντόγλου: «Εγώ δεν είμαι σαν τον άλλον, θα φέρω το μετάλλιο στη μεικτή ζώνη»

Χτες

Ο «Μανόλο» πείραξε τον φίλο του Μίλτο Τεντόγλου για το επεισόδιο με το ξεχασμένο μετάλλιο

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 59χρονος που έβαζε φωτιές στη Σίνδο – «Είχα πιει δυο ποτήρια κρασί», είπε

Χτες

Παρουσιάστηκε στις αρχές χωρίς συνήγορο - Ξανάπε ότι άναβε τις φωτιές από «χαζομάρα» και λόγω άγχους από τη δουλειά του

Λευκάδα: Ιστιοφόρο «καρφώθηκε» πάνω σε ελλιμενισμένα σκάφη στο λιμάνι του Καλάμου – Δείτε βίντεο

Χτες

Συνελήφθη ο καπετάνιος αφού «έλιωσε» βάρκα και χτύπησε άλλο ένα σκάφος

Πρέβεζα: Οκτώ τραυματίες σε σοβαρό τροχαίο στην υποθαλάσσια Ακτίου – Φορτηγό συγκρούστηκε με τρία ΙΧ

Χτες

Στο σημείο επιχειρούν ασθενοφόρα, Πυροσβεστική και Τροχαία μετά τη σφοδρή σύγκρουση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 38
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.