E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία: Τι αλλάζει για delivery και οδηγούς

Για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες

Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία: Τι αλλάζει για delivery και οδηγούς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/12/2023 | 16:15

Νέα δεδομένα συμφωνήθηκαν σχετικά με την νομοθεσία που αφορά τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες σχετικές με delivery ή μεταφορές όπως η Uber.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα σε νομοθεσία που έχει σκοπό να ενισχύσει τα δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Uber ή η Deliveroo. Η ΕΕ εκτιμά σε «τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια» τον αριθμό των εργαζομένων, όπως είναι οι οδηγοί και οι delivery στις πλατφόρμες. Σήμερα θεωρούνται αδίκως ανεξάρτητοι εργαζόμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμφωνία προβλέπει, λοιπόν, τον επαναπροσδιορισμό ως μισθωτών πολλών ατόμων που θεωρούνται σήμερα ανεξάρτητοι εργαζόμενοι προκειμένου να ενισχύσει κυρίως την κοινωνική προστασία τους. Ενώ οι ρυθμίσεις για τις πλατφόρμες σήμερα διαφέρουν πολύ μεταξύ των 27 κρατών μελών, η νέα νομοθεσία φιλοδοξεί να ορίσει ταυτόσημους κανόνες στην κλίμακα της ΕΕ προκειμένου να καθοριστεί αν οι διανομείς γευμάτων ή οι οδηγοί οχημάτων προς ενοικίαση VTC (Voiture de transport avec chauffeur) που εργάζονται στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες θα πρέπει να θεωρούνται μισθωτοί.

«Οι οδηγοί και οι διανομείς θα αποκτήσουν τα κοινωνικά δικαιώματα που δικαιούνται» ενώ «οι πλατφόρμες θα αποκομίσουν νομική ασφάλεια», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νίκολας Σμιτ, από τον οποίο προήλθε το σχέδιο ρύθμισης που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Από τότε, το κείμενο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα τελικά ανακοίνωσαν μια πολιτική συμφωνία, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί επίσημα από τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια και από το Συμβούλιο της ΕΕ που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

Εργαζόμενοι σε πλατφόρμες : Πέντε κριτήρια
Η νέα νομοθεσία θεσπίζει πέντε κριτήρια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-η πλατφόρμα να καθορίζει τα επίπεδα των αποδοχών,

- να επιβλέπει από απόσταση τις παροχές προς αυτούς,

-να μην επιτρέπει στους υπαλλήλους της να επιλέξουν τα ωράριά τους ή να αρνηθούν αποστολές,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-να επιβάλλει στους εργαζόμενους να φοράνε στολή, ή

- ακόμη να απαγορεύει σε αυτούς να εργάζονται σε άλλες επιχειρήσεις.

Αν πληρούνται τουλάχιστον δύο απ' αυτά τα κριτήρια, η πλατφόρμα θα «θεωρείται» εργοδότης και θα υπόκειται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το εργατικό δίκαιο (ελάχιστος μισθός, χρόνος εργασίας, αποζημίωση ασθενείας, πρότυπα ασφάλειας) και υπαγορεύονται από τη νομοθεσία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν αυτόν τον κατάλογο των κριτηρίων. Το τεκμήριο της μισθωτής εργασίας μπορεί να ζητηθεί από τον εργαζόμενο, από τους εκπροσώπους του και από τις αρμόδιες αρχές με δική τους πρωτοβουλία. Σε περίπτωση αμφισβήτησης από την πλατφόρμα, είναι εκείνη που οφείλει να παράσχει αποδείξεις ότι το καθεστώς ανεξάρτητου εργαζόμενου αιτιολογείται προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση.

Πώς βλέπουν την νέα μεταρρύθμιση εργαζόμενοι κα πλατφόρμες
Οι επιχειρήσεις του τομέα πάντως δηλώνουν πως οι εργαζόμενοι τάσσονται στην πλειονότητά τους υπέρ του ανεξάρτητου καθεστώτος. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τα επιπλέον κόστη που αναμένεται να υποστούν, λέγοντας πως φοβούνται αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γιατί η αφοσίωση των εργαζομένων δεν είναι πάντα ωφέλιμη;
ΤECH & SCIENCE
Γιατί η αφοσίωση των εργαζομένων δεν είναι πάντα ωφέλιμη;
10.12.23
«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να τασσόμαστε υπέρ ενός μοντέλου που δίνει στους εργαζομένους των πλατφορμών αυτό που λένε πως θέλουν: την ανεξαρτησία, πλεονεκτήματα και την ευελιξία», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού κολοσσού Uber. Εξέφρασε την ελπίδα πως το κείμενο θα επιφέρει «νομική σαφήνεια».

Οι επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες διαχειρίζονται εφαρμογές που φέρνουν σε επαφή πελάτες με παρόχους υπηρεσιών, βρέθηκαν αντιμέτωπες με πολλές δίκες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο κυρίως για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων τους. Οι τελευταίοι έχουν κινητοποιηθεί επίσης για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Διαφάνεια στους αλγόριθμους
Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει επίσης περισσότερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των αλγορίθμων των εφαρμογών, ενημερώνοντας τους εργαζομένους για τον τρόπο με τον οποίο επιτηρούνται και αξιολογούνται (κατανομή αποστολών, απόδοση πριμ...)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τετραήμερη εργασία την εβδομάδα καθιερώνει η Lamborghini για τους εργαζόμενους στην παραγωγή
ΔΙΕΘΝΗ
H Lamborghini καθιερώνει τετραήμερη εργασία με αύξηση μισθού
Θα απαγορεύεται επίσης η λήψη ορισμένων σημαντικών αποφάσεων, όπως οι απολύσεις και οι κατασχέσεις λογαριασμών, χωρίς ανθρώπινο έλεγχο. Οι πλατφόρμες θα πρέπει ακόμη να αποτιμούν τον αντίκτυπο των αποφάσεων που λαμβάνονται από αυτοματοποιημένες πλατφόρμες για τις συνθήκες εργασίας, την υγεία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η επεξεργασία ορισμένων προσωπικών δεδομένων θα απαγορευθεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις πεποιθήσεις ή τις ιδιωτικές ανταλλαγές με συναδέλφους.

Οι πλατφόρμες θα έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν πληροφορίες για τους ανεξάρτητους εργαζομένους που απασχολούν στις αρμόδιες εθνικές αρχές και στα συνδικάτα που εκπροσωπούν αυτούς τους εργαζόμενους.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγυπτος: Τουλάχιστον 10 vεκροί από πτώση λεωφορείου στον ποταμό Νείλο

Σήμερα

Ένα μίνι λεωφορείο έπεσε μέσα στον ποταμό Νείλο στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άτομα μετά την πτώση

Λαμία: Εικόνες – σοκ από τα χαλασμένα γεύματα – Τρίχες, σκουλήκια και… πούπουλα μέσα στις μερίδες

Σήμερα

Κάμπιες, σκουλήκια, τρίχες και άψητα μπιφτέκια φαίνονται σε φωτογραφίες από μερίδες γευμάτων που μοιράζονταν σε δημοτικά σχολεία της Λαμίας

Κηφισιά: «Όλα συνέβησαν μπροστά στα μάτια μου ‑ Οι γονείς έπεσαν πάνω στους διασώστες»

Σήμερα

Όσα είπε ο αυτόπτης μάρτυρας του ατυχήματος που σημειώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς

Θύμα και 2η γυναίκα του γιατρού που έκανε λιποαναρρόφηση στην κομμώτρια της Πάτρας

Σήμερα

Οικογένεια 69χρονης από την Κάρπαθο καταγγέλλει τον ίδιο γιατρό για τον θάvατο της, το 2020, επίσης μετά από λιποαναρρόφηση

Βίντεο: Μπαράζ σεισμικών δονήσεων στη Νάπολη

Σήμερα

Στους δρόμους βγήκαν οι κάτοικοι

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Τους έπεσαν καδρόνια στο κεφάλι την ώρα που περπατούσαν ‑ Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Σήμερα

Οι δυο γυναίκες περπατούσαν στο κέντρο όταν έπεσαν επάνω τους καδρόνια

Ναυάγιο στην Πύλο: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες ‑ Αθώοι οι 9 επιζήσαντες

Σήμερα

Η απόφαση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από το συγκεντρωμένο πλήθος

Δεκάδες ροζ φλαμίνγκο στην Ινδία σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με αεροπλάνο

Σήμερα

«Είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλος αριθμός φλαμίνγκο χτυπήθηκε έτσι»

Ασμα αλ Ασαντ: Η σύζυγος του Σύρου προέδρου διαγνώστηκε με λευχαιμία

Σήμερα

Η πρώτη κυρία της Συρίας, Ασμα αλ Ασαντ, διαγνώστηκε με λευχαιμία, ανακοίνωσε η συριακή προεδρία, σχεδόν πέντε χρόνια αφότου είχε αναρρώσει πλήρως από τον καρκίνο του μαστού.

Ποτάμι θρήνου στο Ιράν στην κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσί

Σήμερα

Οι Ιρανοί αποτίουν φόρο τιμής στον πρόεδρο Ραϊσί

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.