Οι πιο διάσημες ληστείες μουσείων όλων των εποχών
Αφησαν εποχή

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη ληστεία που σημειώθηκε χθες το πρωί σε ένα από τα πιο εμβληματικά μουσεία του κόσμου — το Λούβρο.
Με αφορμή λοιπόν το νέο αυτό περιστατικό, συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο εμβληματικές ληστείες μουσείων που άφησαν εποχή.
Η «Μόνα Λίζα» του Leonardo da Vinci, Λούβρο, 1911
Πριν τη ληστεία, ο πίνακας δεν είχε ακόμη την παγκόσμια φήμη που έχει σήμερα. Όλα άλλαξαν όταν ο Ιταλός εργάτης Vincenzo Peruggia — πρώην υπάλληλος του μουσείου — κρύφτηκε μέσα στο Λούβρο και έφυγε ανενόχλητος με το έργο κάτω από το παλτό του. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και η «Μόνα Λίζα» έγινε παγκόσμιο σύμβολο. Ο πίνακας επέστρεψε δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Peruggia προσπάθησε να τον πουλήσει στη Φλωρεντία.
Ο "Jacob de Gheyn III" του Rembrandt, Dulwich Picture Gallery, Λονδίνο
Ο πίνακας κατέχει το ρεκόρ Γκίνες ως το έργο που έχει κλαπεί τις περισσότερες φορές στην ιστορία. Ο γνωστός “takeaway Rembrandt” εξαφανίστηκε τέσσερις φορές (1966, 1973, 1981, 1983), αλλά κάθε φορά επέστρεφε στο μουσείο.
Ακόμα πιο πολυκλεμμένο έργο παραμένει το «Πολύπτυχο της Γάνδης» του Jan van Eyck, που έχει αλλάξει χέρια επτά φορές, λεηλατημένο τόσο από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα όσο και από τους Ναζί.
Η ληστεία στο Isabella Stewart Gardner Museum, Βοστώνη, 1990
Η μεγαλύτερη ληστεία τέχνης στην ιστορία των ΗΠΑ και ένα μυστήριο που παραμένει άλυτο. Δύο άνδρες ντυμένοι αστυνομικοί μπήκαν στο μουσείο τη νύχτα της 18ης Μαρτίου 1990 και μέσα σε λίγο παραπάνω από μία ώρα αφαίρεσαν 13 έργα ανεκτίμητης αξίας. Ανάμεσά τους πίνακες των Rembrandt, Vermeer, Degas και Manet, με το «The Concert» του Vermeer να θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα χαμένα έργα όλων των εποχών. Μέχρι σήμερα, τα κενά κάδρα παραμένουν στους τοίχους του μουσείου, σύμβολο μιας ληστείας που δεν ξεχάστηκε ποτέ.
Οι ληστείες στο Μουσείο Van Gogh, Άμστερνταμ, 1991 & 2002
Το μουσείο χτυπήθηκε δύο φορές από διαρρήκτες. Το 1991, 20 πίνακες — μεταξύ τους και το "The Potato Eaters", εκλάπησαν αλλά βρέθηκαν σύντομα σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο. Το 2002, δύο ακόμα έργα αφαιρέθηκαν με σκάλα και βαριοπούλες. Εντοπίστηκαν πολλά χρόνια αργότερα στην Ιταλία, σε σπίτι που συνδεόταν με τη ναπολιτάνικη μαφία, και επέστρεψαν στο μουσείο το 2016.
Τα κοσμήματα του Πράσινου Θησαυροφυλακίου, Δρέσδη, 2019
Μία από τις πιο κινηματογραφικές ληστείες των τελευταίων χρόνων. Οι δράστες διέρρηξαν το Green Vault της Δρέσδης και άρπαξαν διαμαντένια κοσμήματα του 18ου αιώνα, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η λεία περιελάμβανε βασιλικά κοσμήματα που θεωρούνται αδύνατο να πωληθούν στη μαύρη αγορά. Μέρος τους εντοπίστηκε αργότερα, ενώ πέντε άτομα καταδικάστηκαν και ένας κατηγορούμενος αθωώθηκε.