Μένουμε Σπίτι: Ιδέες και προτάσεις για να μην βαρεθείς
Η μουσική που πρέπει να ακούς όταν μελαγχολείς για να αισθάνεσαι καλύτερα
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο
Πολλές φορές θα έχεις αισθανθεί ότι δεν έχεις και πολλή δύναμη, ούτε πολλή όρεξη για αστεία, ότι νιώθεις κούραση και σε καταβάλλει ένα αίσθημα απαισιοδοξίας και μελαγχολίας. Αυτή η φάση είναι απολύτως φυσιολογική και την περνάνε όλοι συχνά πυκνά.
Πρόκειται για τις μέρες που κλείνεσαι στον εαυτό σου και δεν θέλεις να συναναστραφείς με κόσμο. Τις περισσότερες από αυτές τις στιγμές το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να ακούσεις μουσική και να χαλαρώσεις. Η επιστήμη όμως έρχεται να σε εκπλήξει με τις ανακαλύψεις της για ακόμα μια φορά και να σου δείξει το πως συνδέεται η μουσική που επιλέγεις με τα συναισθήματα σου.
Το περίεργο στην όλη υπόθεση της μελαγχολίας είναι δε ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται έτσι επιλέγουν να ακούσουν εξίσου μελαγχολική μουσική. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό όμως, είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον που πιθανότητα να φαντάζεσαι.
Φαίνεται ότι τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι αυτά που κατά κανόνα αποφεύγει ο άνθρωπος, καθώς και όλα εκείνα τα ερεθίσματα που του προκαλούν κάτι τέτοιο. Γιατί όμως επιλέγει να ακούσει θλιβερά τραγούδια όταν αισθάνεται στεναχωρημένος;
Έρευνα αποκάλυψε ότι τα μελαγχολικά και θλιβερά τραγούδια προκαλούν συναισθήματα γλυκιάς μελαγχολίας, ηρεμίας, ρομαντισμού και ως ένα βαθμό ευχαρίστησης. Πιο συγκεκριμένα, η μελαγχολική μουσική οδηγεί τους ακροατές της στο να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων και εν μέρει θετικών συναισθημάτων, όπως νοσταλγία, γαλήνη και τρυφερότητα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτά τα θετικά συναισθήματα δρουν σαν κάθαρση στην ψυχή αυτού που τα ακούει, αφού τα αισθήματα συμπάθειας και συμπόνιας που προκαλεί η μουσική έχουν απελευθερωτική επίδραση στα έντονα συναισθήματα.
Όταν ακούς μελαγχολική μουσική το σώμα σου εκκρίνει μια ορμόνη (την προλακτίνη) για να λειτουργήσει ως παρηγοριά και να δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν αισθήματα ηρεμίας και ανακούφισης μετά το πείραμα της μελαγχολικής μουσικής, ενώ άλλοι είπαν ότι η θλιβερή μουσική διεγείρει τη φαντασία τους και εμπνέει τη δημιουργικότητά τους.
Τέλος, το να ακούς έναν καλλιτέχνη να μιλάει για μια τραυματική κατάσταση που έχεις βιώσει και εσύ ο ίδιος, λειτουργεί ως αντίδοτο. Σαν τα παρηγορητικά λόγια ενός καλού σου φίλου, απαλύνει το πόνο και κατευνάζει τις πιο αρνητικές σου σκέψεις.