E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

`Οταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις την Κυριακή, θυμήσου το παστίτσιο

Εγγυημένη λύση από τα οικογενειακά μας τραπέζια

`Οταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις την Κυριακή, θυμήσου το παστίτσιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ

Θα χρειαστούμε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον κιμά

  • 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα ή καπάκι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 120ml κρασί γλυκό, σαμιώτικο
  • 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
  • 240ml ζωμό κότας ή λαχανικών ή νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 10 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 1 αβγό + 2 ασπράδια
  • αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1250ml γάλα
  • 120γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 120γρ. αλεύρι
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 150γρ. κασέρι ή γραβιέρα τριμμένη
  • 1 αβγό + 2 κρόκους
  • αλάτι, πιπέρι

Για τα μακαρόνια και τη σύνθεση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100γρ. κασέρι ή γραβιέρα + ½ κούπα ακόμη
  • φρυγανιά τριμμένη για το ταψί και το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Πάμε να το ετοιμάσουμε:

Για τον κιμά: Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε τον κιμά και τον σοτάρετε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα.

Ζεσταίνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτετε και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Αλατοπιπερώνετε και στη συνέχεια τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τον κιμά.

Ρίχνετε τον πελτέ, σβήνετε με το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 30 δευτερόλεπτα). Προσθέτετε τότε την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό, την κανέλα και τη δάφνη. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει, διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε το θυμάρι και τα αβγά χτυπημένα. Ανακατεύετε καλά.

Για την μπεσαμέλ: Καρφώνετε στο καθαρισμένο κρεμμύδι τα γαρίφαλα και το βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης , το σκόρδο, το γάλα και τα ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία.

Σε μικρό τηγανάκι λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ομογενοποιείτε το μίγμα με ξύλινη κουτάλα, ώστε να δημιουργήσετε ένα roux, δηλαδή την πηκτική ουσία που δένει τη μπεσαμέλ. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, μέχρι το γάλα να φτάσει στο σημείο βρασμού και τότε, αφαιρείτε από την κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης. Προσθέτετε με τη μία όλο το roux και με αβγοδάρτη ανακατεύετε έντονα, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ. Δίνετε μεγάλη προσοχή στο ανακάτεμα για να μην αρπάξει το μίγμα στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Με το που πάρει μια βράση και αρχίσει να βγάζει φουσκάλες μαγειρεύετε για ακόμη 1 λεπτό χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα.

Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το τυρί και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σε μικρό μπολ χτυπάτε καλά τα αβγά και μετά από 5 λεπτά περίπου τα προσθέτετε στη χλιαρή πλέον μπεσαμέλ.

Για τα μακαρόνια: Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, βράζετε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνετε χωρίς να τα πλύνετε και τα στραγγίζετε πολύ καλά. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ ή στην κατσαρόλα στην οποία έβρασαν, προσθέτετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα 100γρ. κασέρι και 1 κουτάλα από την μπεσαμέλ. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Βουτυρώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. και πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Αδειάζετε στο ταψί τα μακαρόνια και τα στρώνετε καλά σε όλη την επιφάνειά του. Συνεχίζετε ρίχνοντας τον κιμά και αφού τον απλώσετε καλά πάνω από τα ζυμαρικά, απλώνετε τη μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια πάνω από τον κιμά. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κασέρι και τέλος ρίχνετε 4 – 5 κουτ. σούπας φρυγανιά.

Ψήνετε το παστίτσιο στο φούρνο για 40–50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Το αφήνετε να κρυώσει 20-30 λεπτά πριν το κόψετε για να σερβίρετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 μυστικά για να σου πετυχαίνει πάντα το κέικ

Food Πριν 6 ώρες

Για να μην αναρωτιέστε για το αντίθετο

Γιατί τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται πριν τις 9 το βράδυ;

Food Πριν 6 ώρες

Τρεις πολύ σημαντικοί λόγοι

Ποιο συναίσθημα αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Food Χτες

Ηρεμία παιδιά κινδυνεύουμε

Ένας αναπάντεχος κίνδυνος υγείας που προκύπτει από τα περιττά κιλά

Food Χτες

Τα επιπλέον κιλά, εκτός των άλλων, συνδέονται με την υγεία των ματιών

Αυτές οι μπαλαρίνες είναι so hot right now

Food Προχτές

Είναι τέλειες, δροσερές και χαριτωμένες

Πού θα φας ανατολίτικο street food στη Θεσσαλονίκη

Food Προχτές

Κεμπάμπ, μπαμπαγανούζ, χούμους και άλλοι πεντανόστιμοι μεζέδες από τη Μέση Ανατολη

3 λόγοι για να κόψεις τον ύπνο στον καναπέ

Food Προχτές

Σε παίρνει ο ύπνος στον καναπέ; Δες γιατί πρέπει να αλλάξεις συνήθειες

Τα νέα εστιατόρια με θέα την Ακρόπολη, που θα λατρέψεις!

Food Προχτές

Plus, θα βγάλεις και τις καλύτερες φωτογραφίες!

Θέλεις δυνατά νύχια; Δοκίμασε αυτήν την τάση

Food Πριν 3 μέρες

Η τάση που υπόσχεται ενυδατωμένα νύχια και μπορείς να τη δοκιμάσεις πανεύκολα.

10 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν γονείς και παππούδες, σύμφωνα με παιδοψυχολόγους

Food Πριν 4 μέρες

Tα παιδιά δεν συνοδεύονται από εγχειρίδιο χρήσης και η γονική μέριμνα είναι μια εξελισσόμενη εμπειρική διαδικασία

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.