Η συνταγή που θα απογειώσει τη χοιρινή σας μπριζόλα
Με κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας που κάνει τη διαφορά
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Θα χρειαστούμε:
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 4 μέτριες χοιρινές μπριζόλες πάχους 2,5 εκ. περίπου
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
- 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μηλόξιδο
- 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
- 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Ρύζι, τηγανητές πατάτες ή πουρέ για συνοδευτικό
Πάμε να τις ετοιμάσουμε:
1. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τηγανίζουμε τις μπριζόλες για 7-8 λ ή μέχρι να ψηθούν και ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
2. Τις αφαιρούμε από το τηγάνι με τσιμπίδα και τις μεταφέρουμε σε πιατέλα. (Εναλλακτικά ψήνουμε τις μπριζόλες μας σε γκριλιέρα ή στο φούρνο).
3. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα σκόρδα, τη μουστάρδα σε σκόνη, 1-2 πρέζες αλατοπίπερο και το πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε για 1/2 λ.
4. Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτουμε το ξύδι και το κρασί συνεχίζοντας διαρκώς το ανακάτεμα για λίγα δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και τη μουστάρδα και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα.
5. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τις μπριζόλες με συνοδευτικό επιλογής μας και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.