E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνια;

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού

Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνια;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές του Χριστιανισμού. Τα Θεοφάνια είναι η Τρίτη κατά σειρά γιορτή του δωδεκαημέρου γύρω από την αλλαγή του χρόνου, ξεκινώντας βέβαια από τα Χριστούγεννα. Στις 6 Ιανουαρίου κάθε χρόνου λοιπόν, ο Χριστιανισμός γιορτάζει την βάπτιση του Ιησού από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή. Η γιορτή ονομάζεται επίσης και «Φώτα».

Το όνομα της γιορτής προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, η οποία συνέβη κατά την διάρκεια της βάπτισης του Ιησού. Όταν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, που ήταν μεγαλύτερός του κατά έξι μήνες, ασκήτευε στην έρημο και κήρυττε το βάπτισμα της μετάνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ο Ιησούς πήγε να βαπτιστεί ο Ιωάννης σάστισε προς στιγμήν και την στιγμή της Βάπτισης, το Άγιος Πνεύμα εμφανίστηκε στον ουρανό με την μορφή περιστεριού. Την ίδια στιγμή ακούστηκε μια φωνή να λέει «Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς». Σύμφωνα με τις Γραφές, αυτή ήταν η πρώτη και η μοναδική εμφάνιση της Αγίας Τριάδας στην Γη.

Η καθιέρωση του εορτασμού των Θεοφανίων στις 6 Ιανουαρίου δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί Γνωστικοί γιόρταζαν ήδη από τον 2ο αιώνα μ.Χ. την Βάπτιση του Ιησού στις 6 ή κατ’ άλλους στις 10 Ιανουαρίου.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ' όπου και το όνομα «Τα Φώτα», γιορτή «των Φώτων».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είχε συμβεί το 1996 που οδήγησε τις ΗΠΑ να ασκήσουν τώρα ποινική δίωξη στον Κάστρο;

Πριν 2 ώρες

Η μοιραία αποστολή των «Αδελφών προς Διάσωση»

Η γυναίκα που πήδηξε από τον 86ο όροφο αλλά έσπασε μόνο τη λεκάνη της...

Πριν 2 ώρες

Η σπάνια επιβίωση και η δεύτερη ευκαιρία

Πώς τα drones των 50.000 δολαρίων αλλάζουν τον πόλεμο

Πριν 2 ώρες

Τα φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη απέναντι σε οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων

Boda Girls: Οι αναβάτριες που μεταφέρουν εγκύους δωρεάν εκεί που τα ασθενοφόρα δεν φτάνουν

Πριν 2 ώρες

Οι Boda Girls της Κένυας γεφυρώνουν το πιο επικίνδυνο κενό στην υγειονομική περίθαλψη

Το παλαιότερο ρολόι «μετρά» 600 χρόνια ζωής και αν σταματήσει ... μια πόλη κινδυνεύει!

Πριν 2 ώρες

Ένα μεσαιωνικό θαύμα που συνδυάζει επιστήμη, θρύλους και ιστορία

Ο λοχίας που ήρθε αντιμέτωπος με 80 στρατιώτες και τον έπιασαν τα γέλια

Πριν 2 ώρες

Η συνέχεια της ιστορίας είναι ακόμα πιο παράξενη

Οι ψυχολόγοι σε παρακαλούν: Ξεκίνα να παίρνεις τηλέφωνα, και σταμάτα τα μηνύματα

Χτες

Μια μικρή συνήθεια που αλλάζει περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε

Ο πασίγνωστος πρωταγωνιστής που έγινε ηθοποιός από μια τυχαία αγγελία

Χτες

Ο μάγκας του ελληνικού σινεμά που λάτρευε τα βιβλία

Αυτή η καθηγήτρια άλλαξε την τιμωρία με πεζοπορίες ‑ και οι μαθητές τη λάτρεψαν

Χτες

Πώς μια καθηγήτρια στο Μέιν «έστειλε» την πειθαρχία στο βουνό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.