E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal
FOOD
Γιορτάζουμε το μήνα της σούπας με τέλειες συνταγές

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Από τα χεράκια της Melisoula

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν κάποια φαγητά που πολλοί ξεχνάμε ή ακόμα χειρότερα δε μάθαμε ποτέ. Οι ρίζες μας, λοιπόν, είναι και θέμα φαγητού! Γι’αυτό, νιώθω πολύ χαρούμενη που έμαθα πριν λίγες ημέρες τον σουρβά και σας τον σερβίρω!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια ποντιακή σούπα που ακούει στα ονόματα: τανωμένος σορβάς ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές ή τανοφάι. Ο σουρβάς έχει πάντα ως βάση το κορκότο, αλλά μπορεί να είναι δύο ειδών: τανωμένος, που γίνεται με ταν’ ή πασκιτάν ή ξυγαλένεν που γίνεται με υλιστόν!

Τι είναι όμως αυτά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι υλικά που κανείς δε ξέρει, αλλά ποντιακές ονομασίες! Πιο συγκεκριμένα: ταν’ λέμε το υπόλειμμα από το χτύπημα αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού και πρόκειται για ένα αποβουτυρωμένο υγρό. Πασκιτάν’ είναι το υπόξινο προϊόν (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα), που παίρνουμε αφού βράσουμε το ταν’. Ξυγαλένεν λέγεται το γιαούρτι. Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι. Κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι.

Υλικά για τον σουρβά
250γρ. κορκότο
500γρ πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 κουτάλι σούπας δυόσμο
1 κουτάλι μικρό αλάτι
1.5-2 lt λίτρα νερό

Εκτέλεση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.

Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο (το «χαρατσ’», δηλαδή τη «χαρατσώνουμε») στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Το καλοκαίρι ο τανωμένος σορβάς τρώγεται και κρύος.

Τη συνταγή δε θα μπορούσα να μην τη διδαχθώ από μια αυθεντική πόντια νοικοκυρά! Ένα ευχαριστώ, λοιπόν, στην Κυριακή Τσενικίδου.

www.melisoula.gr

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελένη Πετρουλάκη κάνει το μαύρο ξανά πρωταγωνιστή στις βραδινές εξόδους

Food Πριν 10 ώρες

Το all time classic χρώμα που απογειώνει τη θηλυκότητα και επιστρέφει πιο δυναμικά από ποτέ

Το τέλειο λουκ της Dakota Johnson μας δίνει ιδέες για το φθινόπωρο

Food Πριν 10 ώρες

Η Dakota Johnson αποδεικνύει ξανά και ξανά πως το στυλ δεν χρειάζεται να θυσιάζει την άνεση.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν κλείνεις το κινητό σου

Food Πριν 10 ώρες

Πως αντιδρά ο εγκέφαλός μας

Θέλεις να βλέπεις τη δουλειά σου πιο θετικά; Διάβασε αυτό!

Food Πριν 10 ώρες

Για να πηγαίνεις πάντα στη δουλειά σου με χαμόγελο!

Το νέο «game changer» στη skincare ρουτίνα – Οι δερματολόγοι το αποθεώνουν για προβλήματα ακμής

Food Χτες

Ξεπερνά το σαλικυλικό οξύ, καταπραΰνει χωρίς ερεθισμούς και υπόσχεται δέρμα καθαρό, λείο και φωτεινό

Το «άγνωστο» γερμανικό χωριό που στέφθηκε το ομορφότερο στην Ευρώπη

Food Χτες

Το πιο όμορφο χωριό της Ευρώπης βρίσκεται στη Γερμανία

3 παραμυθένια χωριά με πλατάνια, καταρράκτες και κορυφές που θα σε κάνουν να λες «θέλω να μείνω για πάντα»

Food Χτες

Σαν να ‘χεις βρεθεί στις Αλπεις: Τα «κρυφά» διαμαντάκια των Τζουμέρκων που κόβουν την ανάσα

Η συνήθεια που πρέπει να αλλάξουμε αν θέλουμε να γεράσουμε καλά

Food Χτες

Mια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε γενικώς

Versace: Η πιο ωραία πασαρέλα μας γυρνά στην ωραία πλευρά των 80s

Food Προχτές

Η συλλογή του Vitale έφερε έναν αέρα νοσταλγίας και ανανέωσης ταυτόχρονα!

Αν ξενυχτάς, πρόσεχε! Αυτή η συνήθεια σε οδηγεί σε έναν ύπουλο εθισμό

Food Πριν 3 μέρες

Οι «νυχτερινοί τύποι» κινδυνεύουν περισσότερο – και η αιτία θα σε σοκάρει

Δεν είναι μύθος: Στην Ιταλία υπάρχει σιντριβάνι που ρέει δωρεάν κρασί 24/7

Food Πριν 3 μέρες

Πού βρίσκεται το εντυπωσιακό αξιοθέατο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.