Μένουμε σπίτι. Ασφαλείς και ενημερωμένοι.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal
Προσφορά €29 για να πετάξεις όποτε θες και δωρεάν βαλίτσα 23 kg

`Οταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις την Κυριακή, θυμήσου το παστίτσιο

`Οταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις την Κυριακή, θυμήσου το παστίτσιο

Εγγυημένη λύση από τα οικογενειακά μας τραπέζια

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Δημοσίευση 18/10/2019 | 00:13

Θα χρειαστούμε:

Για τον κιμά

  • 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα ή καπάκι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 120ml κρασί γλυκό, σαμιώτικο
  • 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
  • 240ml ζωμό κότας ή λαχανικών ή νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 10 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 1 αβγό + 2 ασπράδια
  • αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1250ml γάλα
  • 120γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 120γρ. αλεύρι
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 150γρ. κασέρι ή γραβιέρα τριμμένη
  • 1 αβγό + 2 κρόκους
  • αλάτι, πιπέρι

Για τα μακαρόνια και τη σύνθεση

  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100γρ. κασέρι ή γραβιέρα + ½ κούπα ακόμη
  • φρυγανιά τριμμένη για το ταψί και το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Πάμε να το ετοιμάσουμε:

Για τον κιμά: Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε τον κιμά και τον σοτάρετε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα.

Ζεσταίνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτετε και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Αλατοπιπερώνετε και στη συνέχεια τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τον κιμά.

Ρίχνετε τον πελτέ, σβήνετε με το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 30 δευτερόλεπτα). Προσθέτετε τότε την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό, την κανέλα και τη δάφνη. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει, διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε το θυμάρι και τα αβγά χτυπημένα. Ανακατεύετε καλά.

Για την μπεσαμέλ: Καρφώνετε στο καθαρισμένο κρεμμύδι τα γαρίφαλα και το βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης , το σκόρδο, το γάλα και τα ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία.

Σε μικρό τηγανάκι λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ομογενοποιείτε το μίγμα με ξύλινη κουτάλα, ώστε να δημιουργήσετε ένα roux, δηλαδή την πηκτική ουσία που δένει τη μπεσαμέλ. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, μέχρι το γάλα να φτάσει στο σημείο βρασμού και τότε, αφαιρείτε από την κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης. Προσθέτετε με τη μία όλο το roux και με αβγοδάρτη ανακατεύετε έντονα, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ. Δίνετε μεγάλη προσοχή στο ανακάτεμα για να μην αρπάξει το μίγμα στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Με το που πάρει μια βράση και αρχίσει να βγάζει φουσκάλες μαγειρεύετε για ακόμη 1 λεπτό χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα.

Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το τυρί και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σε μικρό μπολ χτυπάτε καλά τα αβγά και μετά από 5 λεπτά περίπου τα προσθέτετε στη χλιαρή πλέον μπεσαμέλ.

Για τα μακαρόνια: Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, βράζετε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνετε χωρίς να τα πλύνετε και τα στραγγίζετε πολύ καλά. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ ή στην κατσαρόλα στην οποία έβρασαν, προσθέτετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα 100γρ. κασέρι και 1 κουτάλα από την μπεσαμέλ. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Βουτυρώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. και πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Αδειάζετε στο ταψί τα μακαρόνια και τα στρώνετε καλά σε όλη την επιφάνειά του. Συνεχίζετε ρίχνοντας τον κιμά και αφού τον απλώσετε καλά πάνω από τα ζυμαρικά, απλώνετε τη μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια πάνω από τον κιμά. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κασέρι και τέλος ρίχνετε 4 – 5 κουτ. σούπας φρυγανιά.

Ψήνετε το παστίτσιο στο φούρνο για 40–50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Το αφήνετε να κρυώσει 20-30 λεπτά πριν το κόψετε για να σερβίρετε.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα ζώδια σήμερα: 5 Ιουνίου

Food Πριν λίγο

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

H στυλίστρια της Gigi Hadid προτείνει 5 ρούχα που πρέπει να έχεις στη ντουλάπα σου

Food Πριν λίγο

Τι πρέπει λοιπόν να έχεις από ρούχα για να είσαι πάντα στυλάτη

Πότε η στuση του άνδρα δεν έχει καμία σχέση με το σeξ

Food Πριν λίγο

Mερικές φορές μια στuση προκύπτει ακόμα κι όταν δεν υπάρχει καμία σeξουαλική διέγερση

Το μόνα δυο προϊόντα που πρέπει να βάζεις κάθε πρωί στο πρόσωπο σου

Food Πριν λίγο

Για ενυδατωμένη επιδερμίδα και σωστή προστασία

Μασούσε μαστίχα κάθε μέρα για ένα μήνα και αυτό ήταν το αποτέλεσμα

Food Πριν λίγο

Η μεγάλη αλλαγή που δεν περίμενε

Προσφορά €29 για να πετάξεις όποτε θες και δωρεάν βαλίτσα 23 kg

Food Χτες

10.000 θέσεις εσωτερικού σε ναύλο Flex

Τα ζώδια σήμερα: 4 Ιουνίου

Food Χτες

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Η Τάμτα φορά την ωραιότερη τάση στα πουκάμισα τώρα

Food Χτες

Το φλοράλ πουκάμισο της τραγουδίστριας είναι ωδή στο καλοκαίρι

Αν σου αρέσουν οι ψηλότεροι άνδρες τότε πρέπει να διαβάσεις αυτή την έρευνα

Food Χτες

Έρευνα του πανεπιστημίου του Konkun, όπως δημοσιεύτηκε στο Science Direct

Δημιουργικές και πεντανόστιμες συνταγές με όσπρια

Food Χτες

Θα τις λατρέψει όλη η οικογένεια

Τα ζώδια σήμερα: 3 Ioυνίου

Food Προχτές

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.