E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal
BODY+MIND
Παγκόσμια Ημέρα διατροφής: Πως να προσέξεις σωστά τον οργανισμό σου

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

Τι δείχνουν οι έρευνες

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες έχουν επαναφέρει το κόκκινο κρέας στις δημοφιλείς τροφές, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Για πολλά χρόνια αποφεύγονταν συστηματικά από όσους έκαναν διατροφή, αλλά κατάφερε να μπει ξανά στην διατροφική συνείδηση του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κόκκινο κρέας παρέχει βιταμίνες B, πρωτεΐνες, σίδηρο καθώς και άλλα πολύ απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό, πράγμα που το κατατάσσει στις τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας. Παρολ’ αυτά, πολλές μελέτες έχουν αποκαλύψει πως η συχνή χρήση του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία, όπως καρκίνος, διαβήτης ή συχνότερα καρδιοπάθεια.

Υγεία

Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Jessica Cording «Η πολύ συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, η ανεβασμένη χοληστερόλη, οι παθήσεις του πεπτικού και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, ιδίως ορθοκολικού». Πολλές επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών συμφωνούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν μέρει, ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτών των προβλημάτων οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά. Από την άλλη, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας περιέχει μια ουσία που ονομάζεται L-καρνιτίνη, η οποία προωθεί τον σχηματισμό πλάκας στην καρδιά, οδηγώντας έτσι σε καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Επιπρόσθέτως, το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διανήτη τύπου 2 και μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση φλεγμομής στο έντερο. Με άλλα λόγια, οι ειδικοί το συνδέουν με πολλές περιπτώσεις πρόωρου θανάτου.

Παρόλ' αυτά, αν δεν καταναλώνεται καθημερινά, το κόκκινο κρέας μπορεί να γίνει μέρος μιας άκρως υγιεινής διατροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι τα οφέλη;

Από τα παραπάνω δεν πρέπει βιαστεί κανείς να συμπεράνει πως το κόκκινο κρέας έχει μόνο επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία. Έχει και σημαντικά οφέλη, γι’ αυτό και δεν είναι αναγκαίο να το βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων, τα διάφορα είδη κόκκινου κρέατος παρέχουν μεγάλη ποσότητα των βιταμινών Β6 και Β3, οι οποίες υποστηρίζουν τη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, τον οποίο χρειαζόμαστε για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Όπως αναφέρει η Κόρντινγκ, το κόκκινο κρέας παρέχει επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη σύνθεση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εξασφαλίζει την καλή διάθεση.

Η θερμιδική αξία και η περιεκτικότητα σε λιπαρά σε μία μερίδα κόκκινου κρέατος εξαρτώνται από το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, ένα μοσχαρίσιο φιλέτο σατομπριάν (85 γρ.) παρέχει 9 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 3 γρ. κορεσμένα), ενώ ένα άπαχο φιλέτο λάπα ίδιου βάρους παρέχει 7 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 3 γρ. κορεσμένα).

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώμε;

Σε ποια συχνότητα και ποσότητα πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε το κόκκινο κρέας ώστε να απολαύσουμε τα οφέλη του χωρίς να βλάψουμε την υγεία μας;

Επίσημη σύσταση δεν υπάρχει, ωστόσο οι πιο πρόσφατες διατροφικές κατευθυντήριες του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να καταλαμβάνουν πάνω από το 10% των ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνουμε, ενώ η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (ΑΗΑ) συνιστά η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών να μην υπερβαίνει τα 170 γραμμάρια την ημέρα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επιλέγουμε τις πρωτεΐνες από τα πουλερικά, το ψάρι ή τις φυτικές τροφές (π.χ. φασόλια) έναντι του κόκκινου κρέατος όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τέλος, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) συνιστά η κατανάλωση μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 510 γραμμάρια την εβδομάδα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου σε 6 μερίδες των 85 γρ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Έλενα Γαλύφα προτείνει το πιο διαχρονικό δίδυμο για κομψές εμφανίσεις

Food Σήμερα

Ο συνδυασμός που δε φεύγει ποτέ από τη μόδα και ταιριάζει σε κάθε περίσταση

Τα φθινοπωρινά φυτά που θα δώσουν νέα ζωή στο σπίτι σου

Food Σήμερα

Το φθινόπωρο δεν είναι εποχή για μαραμένα λουλούδια· είναι η στιγμή να φυτέψεις ξανά και να φτιάξεις τη διάθεσή σου!

Το ελληνικό χωριό που είναι χτισμένο μέσα στα βράχια

Food Σήμερα

Ένα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να σε μαγέψει

Πώς να αναβαθμίσεις το σπίτι σου για το φθινόπωρο

Food Σήμερα

Το σπίτι είναι ο καμβάς – κι εσύ ο καλλιτέχνης που τον ζωγραφίζει κάθε μέρα με τη διάθεσή σου

Ποιες είναι οι «πράσινες δραστηριότητες» που διώχνουν το άγχος;

Food Σήμερα

Αν είσαι αγχώδης, δοκίμασε να τις ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου!

5 φθινοπωρινοί προορισμοί στην Ευρώπη που θα σε εκπλήξουν με την ομορφιά τους

Food Χτες

Φτιάξε βαλίτσα, πάρε παλτό και ετοιμάσου να ερωτευτείς το φθινόπωρο σε αυτές τις πόλεις!

Η Φαίη Σκορδά δίνει ιδέα για το πιο chic office–casual σύνολο της σεζόν

Food Προχτές

Το look που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη από το γραφείο μέχρι την απογευματινή βόλτα

Το μπιστρό ‑ θρύλος στο Παρίσι που σερβίρει μόνο ένα πιάτο εδώ και 66 χρόνια

Food Προχτές

Το Le Relais de l’Entrecôte, είναι ένα ταπεινό μπιστρό που μοιάζει βγαλμένο από ταινία του ’50

Το `αντιπαθητικό` λαχανικό που θωρακίζει τον εγκέφαλο και την καρδιά

Food Προχτές

Οι φύτρες του έχουν 20 φορές περισσότερα ευεργετικά στοιχεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.